Kims Øletiketter

Ceres Bryggerierne, Aarhus


Ceres blev grundlagt i 1856 af M.C. Lottrup, N.S. Aagaard og Knud Redelien og var dengang det 7. bryggeri i Aarhus.

Omkring 1857 trak N.S. Aagaard og Knud Redelien sig fra bryggeriets ejerskab, og M.C. Lottrup drev nu Ceres alene frem til sin død i 1868. Herefter overtog hans svigersøn, L. Christian Meulengracht, ejerskabet og drev det frem til omkring 1900. Han fulgte i M.C. Lottrup's fodspor, var mere internationalt orienteret og moderniserede bryggeriet. Op gennem 1870’erne moderniserede Meulengracht bryggeriet og byggede et nyt bryghus, maltkælder, kornmagasin og ishus, samt et nyt aftapperi.

Det topmoderne bryggeri blev hurtigt kendt for at producere kvalitetsøl og blev kendt uden for bygrænserne.

I 1898 skiftede ejerskabet af Ceres over til den nystiftede koncern Østjydske Bryggerier A/S, som også omfattede Horsens Bajersk og Hvidtøl Bryggeri, Bryggeriet Vejle og Bryggeriet Fredericia med Oscar Møller som ny direktør. På grund af dets størrelse blev Ceres valgt som Østjydske Bryggerier A/S's hovedsæde, mens produktionen ellers fortsatte på de enkelte bryggerier i Fredericia, Horsens og Vejle.

I 1914 fik Ceres anerkendelse som Leverandør til det Kongelige Danske Hof.

I midten af 1920'erne gennemgik Ceres en moderisering, og mange af de gamle maskiner i produktionen blev udskiftet med den nyeste teknologi, f.eks. blev træfadene i lagerkældrene udskiftet med aluminiumstanke, men også hestekøretøjer blev skiftet ud med salgsbiler, og Ceres overtog selv distributionen af alt øl.

I 1950 blev Ceres' pilsnerøl døbt Top, hvilket mange antog stod for "Tradition Og Påpasselighed".

I 1956 ændrede Østjydske Bryggerier A/S navn til Ceres Bryggerierne A/S og i 1964 henholdsvis 1965 overtog Ceres Bryggerierne Bryggeriet Vendia og A/S Pompus Fabrikkerne på Amager, hvor de etablerede deres hovedkontor på sidstnævnte adresse, som dog blev afviklet igen i 1989.

I 1985 introduceres luksusøllen Royal Export, som samme år bliver "Årets øl", ligesom salget af øllet går godt.

I 1996 tog Ceres et nyt, moderne og prisbelønnet bryghus i brug, som fordoblede kapaciteten til 150 mio. liter øl om året.

I 2008 lukkede bryggeriet efter 152 års ølproduktion.

Ceres er i dag en del af Royal Unibrew A/S (til 2005 Bryggerigruppen)


Ceres Bryggerierne