Kims Øletiketter

Rougsø Mineralvand, Allingåbro


Med en årlig produktion på omkring en million sodavand var virksomheden Rougsø Mineralvand i 1960érne en særdeles fremgangsrig virksomhed. Sodavandsfabrikken havde til huse på Drammelstrupvej 13, 8961 Allingåbro, og blev drevet af Jens Frederiksen.

Jens Frederiksens datter Ketty Rasmussen fortæller, at hendes far i første omgang havde job ved banen men siden opbyggede en forretning med fjerkræslagteri og handel med fjerkræ. Efterhånden blev det mere besværligt at få lov til at slagte fjerkræ, der blev leveret fra fremmede opdrættere, og i slutningen af 1960 skiftede han i branche og gik i gang med produktion af sodavand.
Det var lidt af en tilfældighed i forbindelse med, at min far handlede hest med ejeren, af det daværende bryghus i Saltum, der stod overfor at skulle have nye maskiner ind. I første omgang gik de sammen på den måde, at Larsen fra Saltum stillede maskiner til rådighed og min far stillede med lastbilerne, fortæller Ketty Rasmussen.

Efter Jens og Ketty selv var blevet oplært i at lave sodavand og efter et par år blev produktionen overtaget fuldt og helt. Og så blev der ellers brygget sodavand i omkring en halv snes forskellige varianter under navnet Rougsø Mineralvand. I sodavandsfabrikkens velmagtsdage kørte der fire biler ud med sodavand hver eneste dag.

Der var desuden et depot i Dalbyover og et depot på Fyn. De mange sodavand blev i vid udstrækning leveret til private kunder, men i takt med at både mand og kone havde job, blev det nødvendigt at finde et andet kundegrundlag, hvor man skulle ind og skaffe sig supermarkeds-kunder.

I 1971 solgte Jens Frederiksen sit lille bryghus til en konkurrent i Hedensted.


Rougsø Mineralvand