Kims Øletiketter

H. I. Bies Bryggeri, Hobro


Det oprindelige Bie’s Bryggeri blev grundlagt i 1841 af brødrene Anthon og Frederik Bie i ejendommen Adelgade 26 i Hobro. Grundlæggelsen på netop denne grund skyldtes, at der her var rigeligt med vand – det bedste i byen. Netop dét havde stor betydning, da formålet med de to yngre mænds investering var at grundlægge et af landets første bryggerier. Bryggerivirksomheden var ikke stor de første år og i 1846 overdrog brødrene bryggeriet til en yngre bror – Hans Jacob.

H.J. Bie’s princip var at levere et godt produkt og intet blev derfor sparet. Han mente, at så kom kunderne nok; et princip der viste sig at være rigtigt. Virksomheden foretog forbedringer og udvidelser for at følge med tidens forandring. Fra starten blev der kun brygget hvidtøl, ligesom på alle andre danske bryggerier. Et særligt kendt navn erhvervede det lyse Hobro-Hvidtøl sig, med kunder i både hovedstaden og provinsen. I 1860’erne kom så dobbelt- og bitterøl til, og i 1876 startede Bie’s Bryggeri, som et af de første bryggerier, produktionen af bayersk øl. Dette skete under kyndig vejledning af Brygger Jacobsen fra Carlsberg. I 1888 blev produktionen udvidet med maltekstraktøl. Her blev Hobro Maltekstraktøl hurtigt en af de mest anerkendte i landet.

Ved købet af Hobro Mineralvandsfabrik i 1913 gik Bie’s Bryggeri også ind i denne branche. Herefter begyndte produktionen af forskellige former for pilsner-øl. I 1936 og i årene frem gennemgik bryggeriet en gennemgribende modernisering og man startede fremstillingen af mange nye ølsorter. Derved så produkter som Hobbie, Fyrkat Borgbryg og påskebryggen Kyllinger dagens lys, og resulterede i en betydelig eksport fra bryggeriet i Hobro. I anledning af bryggeriets 125 års jubilæum i 1966 udkom Jubilæums-pilsner, der blev brygget frem til bryggeriets lukning den 1. december 1980.

De gamle bygninger tilhører i dag Mariagerfjord Kommune. De ældste af bygningerne stammer fra bryggeriets grundlæggelse i 1841 og blev fredet i 1986. Bygningskomplekset er en meget fin repræsentant for de tidlige industrianlæg i danske købstæder, ligesom den smalle dybe grund med forhus, sidebygninger og baghuse viderefører traditionen fra de gamle købmandsgårde.


H. I. Bies Bryggeri