Kims Øletiketter

Bryggeriet Landkær, Gudumholm


Historien går helt tilbage til 1896, hvor en mejeribestyrer og en gårdejer blev enige om, at de i fællesskab ville oprette et hvidtølsbryggeri. Bygningerne blev samme år opført på et areal, der kaldtes Landkjær, og i 1897 var bryggeriet færdigt, og virksomheden kunne begynde.

De to havde dog ikke succes med bryggeriet, og i 1914 blev det købt af brygger Martinus Christensen. Siden da har det været i slægtens besiddelse, de sidste mange år har det været et livsværk for Jørgen, Margit og datteren Bente Bjerring Jensen som har sendt de velkendte røde kasser med brusende læskedrik i alskens farver og smagsvarianter gul, citron, orange abrikos, grøn sport, blå surfer, farveløs cola - og man kunne fortsætte. på 25 cl. flasker afsted fra tappebåndne til de danske frokostborde.
Årligt blev det til ca. 50 millioner flasker. Hertil kom det er Landkær var det eneste bryggeri om æblemostningen i jylland hvor man som privat kunne komme med sine æbler- og gå derfra med den skønneste most.
Produktionen af øl stoppede i 1985, men sodavandsproduktionen fortsatte.


1. Marts 2011 begav familien Bjerring deres livsværk konkurs, de lave priser fra de store sodavands giganter havde tidligere drejet nøglen om på Landkærs konkurrenter som Baldur og Saltum. En hård vinter to år i træk 2009-2010 der næsten satte produktionen i stå, var mere end det lille bryggeri kunne klare.


Landkær