Kims Øletiketter

Nyraad Bryggeri, Nyråd


Nyraad Bryggeri, som primært bryggede mørkt hvidtøl, men også juleøl og påskebryg, blev anlagt på Nyraad Hovedgade 61 af Peder Larsen, som fik borgerskab som ølbrygger den 4. maj 1862.

Peder Larsen er formentlig startet op i en bestående lejet bygning, idet der først er tinglyst skøde i sommeren 1864, hvor han overtager ejendommen efter proprietær Wassard, Marienlyst.

I 1877 overtager Anders Nielsen bryggeriet. Han var tidligere udlært samme sted og var året forinden vent tilbage, efter at have været bryggeribestyrer i Stege.

I 1880 er der ud over Anders Nielsen en bryggerkarl, en ølkusk og en tjenestepige og i 1890 er det gået så meget fremad, at der er ansat 4 bryggerkarle og en tjenestepige.

I 1901 nævnes Anders Nielsens to sønner, Hans Nicolai og Edvard Magnus som arbejdere på bryggeriet, foruden 3 bryggerkarle og i 1911 er der bryggeren selv samt 6 bryggerkarle i bedriften.

Anders Nielsen overdrog i 1912 bryggeriet til sin søn Edvard Magnus Nielsen.

I 1930 beskæftigede bryggeriet 2 bryggerkarle og en ølkusk. Edvard Magnus Nielsen fik næringsbevis som brygger i 1912 og dette deponeres i 1934.

I 1934 blev der holdt tvangsauktion over Nyraad Bryggeri, som endte med at det blev forpagtet ud til den fhv. direktør fra bryggeriet “Alliancen” i Ringsted, Christian Emil Lumholdt.

C.E. Lumholdt omdøbte bryggeriet til “Sydsjællands Bryghus” og fik næringsbevis i april 1934 og deponerede dette igen i november samme år.

Niels Christian Hansen, overtog og løste næringsbevis i december 1934 og gav bryggeriet sit gamle navn “Nyraad Bryggeri” tilbage.

 

 


Nyraad Bryggeri