Kims Øletiketter

Nysted Brygegri


Som så mange andre mindre bryggerier startede Nysted Bryggeri før år 1900 som maltgøreri med salg af malt til oplandets hjemmebryggere. Omkring år 1900 ejedes bryggeriet af en arkitekt Andreasen. Senere indehavere blev brygger Mortensen og brygger Hansen, som gik fallit med bryggeriet. En landmand i Nysted, K. Frederiksen købte bryggeriet og ansatte en brygger fra Nakskov, LArs Nielsen, som brygmester.

Omkring 1920 bryggedes der 180 1/8 tdr. hvidtøl 4 gange om ugen, og øllet blev solgt fra to hestetrukne køretøjer i Nysted og omegn. Frederiksen byggede til bryggeriet, blandt andet ny gærstue og svalbakke i en høj bygning.

Ca. 1930 rejste Frederiksens søn Rudolf Frederiksen til Köln i Tyskland for at lære at brygge øl efter i nogle år at have hjulpet til på faderens bryggeri.
Efter opholdet i Tyskland var Rudolf Frederiksen nogle år brygmester på Fuglebjerg Bryggeri og lejede derefter Halskov Bryggeri ved Korsør (Reinbachs Bryggeri).
Under anden verdenskrig køret han ud med øl for faderen i Nysted, men da han anede hvor det bar hen med hvidtølsbryggerierne i Danmark tog han en flyveruddannelse for at være sikret et erhverv. I 1947 overtog Rudolf Frederiksen så helt bryggeriet, hvor han i 1949 begyndte at brygge pilsnerøl indti bryggeriet lukkede i 1952.

KLJ/CFM
Samlerringen nr.6, December 1980


Nysted Bryggeri