Kims Øletiketter

Løgstør Bryghus, Løgstør


Bryggeriet startede i 1892 som mineralvandsfabrik, og havde gennem årene en del ejere, inden N. P. Steffensen Clausen 28. juli 1942 købte virksomheden med henblik på, at drive både mineralvandsfabrik og hvidtølsbryggeri.

Clausen var født i Løttrup, han var ikke ukendt med ølbryggerfaget idet han var ud af en bryggerfamilie. Hans far og brødre har haft med både Skovsgaard, Brovst, Halvrimmen og Saltum at gøre.

Den 5. juni 1945 sælger Clausen bryggeriet og mineralvandsfabrik til Ejnar Cold fra Aggersund, der på lidt mere end et år kørte bryggeriet helt ned. Ved endnu et ejerskifte overtog Knud Birk Nielsen bryggeriet 15. november 1946 for 52.000 kr. Pengene til køb havde Knud Birk Nielsen delvis skaffet ved at sælge Mineralvandsfabriken Ritz i Køge som han var ejer af. Der kom nu gang i virksomheden, der kun fremstillede hvidtøl (taffeløl) og en lidt kraftigere og sødere julehvidtøl samt et større sortiment af sodavand. Øllet blev tappet på store 70 cl. flasker samt 5 og 10 liters stakitølsflasker.

I 1954 ophørte Birk med at fremstille øl, da det var hårdt arbejde og mindre lønsom end sodavandsfremstilling, men man fortsatte med at drive det Ceres depot, man havde fået oprettet i 1947. I 1975 solgte Birk virksomheden til Jørn Simonsen for 80.000 kr. plus varelager og emballage. Ceres depotet følger ikke med, men der oprettes hurtigt et depot for Albani.

Mineralvandsfabriken som muligvis er den mindste i landet flytter i 1979 til nye lokaler på Blekingevej i industrikvarteret. I 1992 lukker man virksomheden efter at have kæmpet med den ændring i dagligvarehandlen, der gør at man ikke kan opretholde en rimelig produktion og omsætning.

Det oplyses i en annonce fra 1896 at man sammen med mineralvands-fabrikken er autoriseret aftapningsanstalt for Tuborgs Fabrikker. Det oplyses at der tappes Lager-, Pilsner-, Wiener-, Münchener-, Nürnberg- og Exportøl. Det oplyses ligeledes at man har ret til at benytte en speciel halsetiket hvorpå der står "autoriseret aftapning".

Brugte også navnet "Løgstør Bryggeri og Mineralvandsfabrik".


Løgstør Bryghus